Programa de la Generalitat per donar oportunitats a refugiats i migrants

Una família equatoriana s’acull al programa de la Generalitat que persegueix donar oportunitats a refugiats i migrants

DIVENDRES 25 NOVEMBRE 2022

La Verónica i el Washington i les seves dues filles, de 8 i 1 any, van iniciar el passat 24 d’octubre una nova vida al poble de Torre-serona. La família arribava al Segrià en el marc d’un programa pilot endegat per la Generalitat de Catalunya que persegueix donar oportunitats a refugiats i migrants amb papers en petites poblacions catalanes de menys de 500 habitants.

Aquest programa d’acollida de refugiats i migrants s’han adherit 13 micromunicipis de les comarques de Lleida, tant de la Plana com del Pirineu. El col·lectiu beneficiat i al qual s’ha fet contracte ha estat de 14 persones. 

Les poblacions que s’han adherit al programa són Almatret, Aspa, Baix Pallars, Bellaguarda, Ciutadilla, Conca de Dalt, Farrera, La Sentiu de Sió, Llardecans, Talarn, Tírvia, Torrebesses i Torre-serona.

En el cas de les comarques de Lleida, un 25% de les persones que s’han acollit són originàries d’Ucraïna i la resta de països com Síria, Veneçuela, Uruguai, Equador, Afganistan o El Salvador.

L’objectiu d’aquest pla pilot és facilitar-los “una nova vida”, ens diu Díaz, ajudant-los en la recerca de feina i allotjament durant aquest primer any amb l’objectiu de què puguin refer la seva situació.

“Un win-win”

A la vegada el programa persegueix lluitar contra la despoblació, donar feina als territoris i permetre insercions laborals. D’aquesta manera, els petits pobles també guanyen ja que augmenten la seva població i en molts casos també de nens i nenes que impulsen les escoles del poble. “És un win-win”, afirma, guanyen els beneficiaris i també els micropobles.

El programa està impulsat pel SOC, el Departament d’Igualtat de la Generalitat i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

“Amb el programa hem volgut donar sortida a situacions complexes que tenen molts refugiats i migrants”, afirma Díaz, “ajudant-los a crear un projecte de vida”. La Generalitat els dóna el primer cop de mà amb un sou durant tot un any i el suport de tècnics orientadors per problemes que puguin tenir. La intenció és que el programa, que es va iniciar a mitjans d’aquest any, tingui continuïtat.