Història i patrimoni

TORRE-SERONA AVUI I AHIR

TORRE-SERONA AVUI

Torre-Serona és una població  situada al vesant nord-est de la comarca, a sobre de la plana del Segrià. Té un extensió de 6 km2 i es troba en un punt privilegiat, a peu de l’autovia de Barcelona i a només 6 km de Lleida, per tant molt influenciats per la capital.

Limitem a nord amb Benavent del Segrià, pel nord-oest amb Torrefarrera i pel nord-est hi tenim Corbins. A través de camins veïnals podem tenir accés a quests municipis i  els accessos per arribar a Torre-Serona  a través de la xarxa viaria són: L’Autovia A2  venint de Barcelona ( Sortida nº 463) o Saragossa  i la carretera LP-9221 que trobareu sortint de Lleida en direcció al Secà de Sant Pere.

És un poble petit, en l’actualitat consta de 380 habitants, però donada la proximitat amb Lleida tenim perspectives d’anar creixent.  Així es possibilita per l’actual normativa urbanística que es desenvolupa, tant a  l’entrada del poble com properament en l’expansió que suposarà la construcció de la ciutat esportiva de la Unió Esportiva Lleida i per tant el desenvolupament de nous habitatges. Aquesta expansió farà de Torre-serona un municipi que poc a poc anirà incorporant d’altres serveis per atendré la població que sens dubte s’incrementarà cada any.

Però avui en dia el poble disposa d’unes infraestructures i uns equipaments ben diversos: escola, poliesportiu, sala d’actes, casal-residència d’avis, parc amb aparells de gimnàstica específics per a que la gent gran facin esport i un camp de golf pitch &putt que atrau molta població d’altres indrets.

L’economia es centra en gran part en l’agricultura de regadiu, som un territori de pagesos, principalment de fruita dolça i regat pel canal de Pinyana. Però també disposem de sòl industrial, Torre-serona té un polígon de aproximadament 25 ha amb expectatives de futur per l’expansió industrial, comercial i sobretot per la creació de nous llocs de treball. En l’actualitat ja es troben moltes empreses i poc a poc es va incrementant la construcció de naus industrials i la implantació de nous àmbits empresarials.

En resum, Torre-Serona és un lloc ideal per instal·lar-s’hi, ben comunicat i amb els equipaments i serveis necessaris per viure-hi tranquil·la i còmodament.

 

TORRE-SERONA AHIR  

La Torre Pallaresa, atorgada al comte Arnau Mir de Pallars quan acudí a la conquesta del Segrià i situada al camí d'Albesa, constituí la base del poble de Torre-Serona, afirmació confirmada per una escriptura del Llibre verd de la catedral de Lleida del 1195, quan els veïns de la Torre Pallaresa feien jurament sobre els delmes de l'església del lloc (que pertanyia al prepòsit de Sant Joan de Segrià); el 1186 és esmentat ja un Dalmau de Torre-Serona que signa l'acta de dotació d'aquesta església. Torre-serona fou un dels pocs llocs del Segrià estricte que no passà a formar part de cap senyoria eclesiàstica fins a temps molt tardans.
A mitjan segle XIV Torre-serona era de la família Olzinelles de Lleida, llinatge procedent del Vallès Oriental. En el fogatjament del 1358 Torre-Serona apareix dins la vegueria de Lleida i (junt amb Alendir) sumava 16 focs, del cavaller Guillem Berenguer d'Olzinelles, i el 1381, en les mateixes mans, figura amb 8 focs. Aquest llinatge senyorejà també la vila de Mollerussa i tingué un paper destacat en la vida política i ciutadana de Lleida (Felip d'Olzinelles fou un dels fundadors de la confraria de cavallers de Sant Jordi el 1553 i altres membres formaren part de la paeria lleidatana).  El 1716 era senyora de Torre-Serona Cecília d'Olzinelles i, en morir, el poble passà al capítol de la seu lleidatana, on romangué fins a l'abolició de les senyories (1835).

Creu de terme (Torre-serona) - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure